A gazdálkodók évszázadokon át részben a termesztési tradíciókra építettek, de egyre újabb és újabb fajokat, fajtákat, hibrideket próbáltak ki. Minden tájnak kialakult a „szokott” növénye, legyen az szántóföldi, vagy kertészeti kultúra. A termesztés eredményességét elsősorban a termőtalaj minősége határozza meg. De egyre jobban befolyásolja az éghajlat változása is. Üvegházhatás, klímaváltozás, manapság gyakran használt kifejezések. A felmelegedés szakaszában vagyunk, amelyre a gazdáknak meg kell adni a válaszlépést. A csapadék kevés, a hőség napok száma nő. Az elmúlt évtizedekben Ásotthalom és Öttömös kezdeményezésére teret nyert a spárga termesztése, majd feldolgozása és értékesítő hálózatának kialakítása. Sikere megkérdőjelezhetetlen, amelyért köszönet illeti az integrációban részt vevőket. Gyógyhatásainak kiaknázása még várat magára.
Az éghajlatváltozásra adott következő válasz a batáta, az édesburgonya termesztésének megindítása, amely konkrétan a Váraljai családhoz köthető. Megalakítottuk a Batáta Baráti Kört, fesztivált szerveztünk megismertetésére. Kialakult és egyre bővül a termelői gárda. A termelői integrációját, a palánta nevelését és felvásárlását a Bivalyos Tanya Kft végzi. Ez a növény is nemzetközi érdeklődésre tart számot. Önkormányzata támogatta az Ásotthalmi 12 fajta állami elismerését, így hazánk és az unió első köztermesztésben lévő fajtája lett. A gasztronómiában és a gyógyászatban egyre fontosabb szerepet játszik.
Manapság éljük a Goji (Lycium barbarum), más néven a himalájai csodabogyó integrációját. A szintén tanyavilágunkban élő Löw István Adrian kezdte termesztését. Az általa „rögünkön” kialakult fajtajelöltjének állami elismerésre történő bejelentése Zeus néven ősszel történik meg. Európa legnagyobb goji csemete előállító területével rendelkezik a nemesítő, amely szaporító anyagot Európa több országába is szállítja. De mi is ez a csodabogyó?
A ördögcérna (Lycium) nemzetség sok (80-130) faját nevesítik, mivel az egész világon elterjedt növénycsoportról van szó. Sokuk elkülönítése bizonytalan, hisz esetleg csak a földrajzi elterjedés miatt kapott eltérő nevet egy lényegében egyező növény. Mivel a burgonyafélék családjába tartoznak, éretlen termésük nagy mennyiségű szolanint tartalmaz.
· Lycium barbarum: Vékony vesszőkből álló tövis nélküli bokrot alkot. Kis levelei lándzsa alakúak, nyéllel, virága lilás. Termése vörös, ehető.
· Lycium chinesis: Vékony vesszőkből álló tövis nélküli bokrot alkot. Kis levelei kerekded alakúak, nyél nélkül, virága lilás, tövise nincs. Termése vörös, ehető.
· Lycium europaeum: Erősebb vesszőkből álló tövises bokrot alkot. Kis, húsos levelei lándzsa alakúak, nyél nélkül, virága lilás. Termése vörös, enyhén mérgező lehet. Fiatal hajtásai főzve ehetőek.
· Atropa belladonna, vagyis nadragulya, melyet szintén neveznek farkasbogyónak is: Különálló, fásan elágazó növény. Levelei akár tenyérnyiek, tövistelen. Virága fakó lila. Termése fekete, erősen mérgező. A fentiektől könnyen megkülönböztethető, csupán nevében azonos.
Gyógyhatásait tekintve a Goji bogyót, a piros színű, nyers termést elrágcsálva, a szárított bogyókat vagy vízbe áztatva teába (müzlivel, turmixokhoz), de akár főzve is különböző kásákkal fogyasztják. Fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást. A világ több részén afrodiziákumként ismerik. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz.
Immunrendszerünk szervezetünk védőbástyája a különböző betegségek ellen. A Goji bogyó bőségesen tartalmaz olyan összetevőket amelyek fokozzák az immunrendszer működését, erősebbé és ellenállóbbá teszik így szervezetünket a kártékony kórokozók elleni harcban. A Goji bőséges forrása a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen fehérjéknek, vitaminoknak, poliszaharidoknak, ásványi anyagoknak és omega-zsírsavaknak.
A Goji Berry a Sárga folyó völgyében, a kicsi Ninxiában, Kína legkisebbik tartományában őshonos. Ma úgy ismert, mint a „Goji szülőhazája”, mivel itt termelik a legjobb Goji bogyót a világon. Innen exportálják szerte a világon.
Idehaza elsősorban a levelét használjuk gyógyteaként. 2017 augusztusában megrendezésre került Ásotthalmon az I.Goji fesztivál,ami hatalmas sikert aratott.Az érdeklődők megismerkedhettek e csodálatos növény gyógyító hatásával,megkóstolhatták a leveléből készült teát,valamint a terméséből készült más finomságokat.